Vår bostadsrättsförening
Vår bostadsrättsförening bildades av de boende i huset Stugan 6 den 17 december 2015. Fastigheten består av 19 lägenheter samt 2 uthyrda lokaler. Av föreningens 19 lägenheter är 3 st på 1 rok, 6 st på 2 rok, 9 st på 3 rok samt 1 på 4 rok.
Föreningsstämma
Det är viktigt att du som medlem deltar vid den årliga föreningsstämman (som normalt hålls en kväll i maj månad). Stämman är föreningens högsta beslutande organ. Då ges samtliga medlemmar tillfälle att säga sin mening och samtidigt vara med och påverka föreningens utveckling.
Styrelse
Bostadsrättsföreningens styrelse väljs av föreningsstämman. Förslag på styrelseledamöter lämnas till ordföranden/valberedning inför årsmötet. Styrelsen arbetar med frågor som rör föreningens ekonomi och skötsel av fastigheten. En viktig fråga är det långsiktiga underhållet som syftar till att hålla fastigheten i bästa möjliga skick. Är du intresserad av styrelsearbete ber vi dig kontakta ordföranden. Styrelsen svarar för föreningens nycklar, tillstånd för renovering samt frågor som rör försäljning av lägenheter.
Andrahandsuthyrning, gäster
Den som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand måste få det godkänt av styrelsen. Kostnaden för handläggning av ansökan är 10% av ett basbelopp. Lägenhetsinnehavaren ansvarar för att hyresgäster samt gäster är informerade om de regler som gäller för allmänna utrymmen och för lägenheten. Olika hus har olika regler, så kom ihåg att det som är hemvant för oss kanske inte alls gäller på andra ställen. Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar i förhållande till bostadsrättsföreningen även om du hyr ut bostaden.
Avgift till föreningen
Månadsavgiften till föreningen fastställs av styrelsen. Avgiften ska täcka föreningens kostnader. Det är styrelsens uppfattning och målsättning att den årsavgift de boende betalar ska spegla verklig kostnad för ett normalår. Styrelsen söker således undvika att nuvarande medlemmar betalar för kommande medlemmar. Vi som bor i huset idag ska naturligtvis inte heller betala för lite och låta kommande medlemmar betala våra boendekostnader. Månadsavgiften betalas till föreningens förvaltare Nabo.
Belysning i trapphuset
Lamporna i trapphuset regleras automatiskt via en rörelsedetektor på varje plan.
Förvaltning
För den tekniska förvaltningen svarar Hem och Fastighet.
Kabel-TV och Internet
Föreningen har valt Com Hem som leverantör av kabel-TV och internet. Avtal, om vilka kanaler, uppkopplingshastighet etc., träffas av lägenhetsinnehavaren individuellt.
Vinds- och källarförråd
Till varje lägenhet hör ett vindsförråd och ett källarförråd. Lägenhetsinnehavaren står själv för lås till dessa utrymmen.
Köksventilationen
Lägenheternas ventilation sker genom självdrag. För att ventilationen av din lägenhet ska fungera bör ventilerna över fönstren vara öppna. Gäller inte i köket, som har ett utsug i väggen. Köksfläkt får under inga omständigheter kopplas till detta utsug och till fastighetens ventilationssystem. Det innebär att du endast kan använda en fläkt med kolfilter.
Tvättstuga
I källaren har föreningen en tvättstuga med två tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare; att användas av de boende i huset. Tvättid bokas på lista på dörren till tvättstugan.
Om någon av maskinerna i tvättstugan skulle vara ur funktion, ta kontakt med styrelsen.
Hushållsavfall
Bortforsling av sopor kostar, men inte för komposten. Med andra ord är det billigare för föreningen om vi komposterar våra sopor. Dessutom slår vi ett slag för miljön.
Trapphuset
Trapphuset får inte blockeras av barnvagnar, cyklar och annat. Det måste vara utrymme för utryckningspersonal att ta sig fram snabbt. Dessutom är textilier brandfarliga och ska därför inte förvaras i trapphuset.
Ombyggnation, renovering
Större ändringar i stil med att flytta bärande vägg eller ändra befintliga ledningar för vatten, avlopp, värme, eller i stor omfattning elledningar, kräver styrelsens godkännande. Ta för vana att alltid informera styrelsen innan du börjar med ombyggnationer, även om det inte rör sig om ändringar enligt ovan. Hantverkare låter mycket och grannarna blir glada över att bli förvarnade. Tänk också på att vara ute i god tid om ni behöver komma åt att stänga av el och vatten. Dels bör grannarna förvarnas om detta, dels måste ni ju i sådana fall i förväg kvittera ut en fastighetsnyckel.
Parkeringsplatser
Medlem kan anmäla sitt intresse för en parkeringsplats och ställa sig i parkeringskö
via mail till: styrelsen@stugan6.se.
Datum då medlem tillträder bostadsrätt i föreningen är det tidigaste datum som
medlem kan ställa sig i parkeringskö.
Parkeringsplats erbjuds efter turordning i parkeringskö.
Om medlem tackar nej till erbjuden parkeringsplats erbjuds nästa medlem i turordning
i parkeringskö. Medlemmen som tackat nej till erbjuden parkeringsplats behåller sin
plats i parkeringskön.
För att ha rätt till parkeringsplats måste medlem inneha en bil. Medlem måste inom tre
månader, från det datum parkeringsplatsen erbjudits, parkera bil på parkeringsplats.
Om medlem inte uppfyller detta tillfaller parkeringsplatsen nästa medlem i turordning
i parkeringskön. Medlemmen som erbjöds platsen i första hand behåller sin plats i
parkeringskön.
Bil måste vara påställd, i körbart skick, besiktad, skattad, samt ej läcka miljöfarliga
vätskor för att få parkeras på parkeringsplats.
Parkeringsplats får bytas mellan medlemmar. Styrelsen måste meddelas.
Parkeringsplats erbjuds efter turordning i parkeringskö vid: försäljning, byte eller
uthyrning i andra hand av lägenhet.
Vid uthyrning i andra hand av lägenhet får hyresgäst bara erbjudas hyra av
parkeringsplats om samtliga medlemmar i parkeringskön har tackat nej.
Parkeringsplatsernas eluttag får endast användas för motor-, kupéuppvärmning och
uppladdning av elbilsbatteri. El ingår ej. Förbrukning mäts individuellt och debiteras.
Parkering får endast ske på anvisad plats.
Styrelsen förbehåller sig rätten att efter överläggning återta placering i parkeringskö
eller parkeringsplats om medlem bryter mot dessa regler.
Förslag om ändringar av dessa parkeringsregler ska ske skriftligt och i samband med
motioner till årsstämman.
Parkeringskö